12. Winnen of niet-verliezen?

Wat is het verschil hiertussen? Het is een heel groot verschil, dat kan ik alvast verklappen. Hoe weet je of je het spel (lees: het leven) speelt om te winnen of om niet te verliezen?

Dat kan ik met een voorbeeld van mijn jongste zoon duidelijk maken. Er gaat nog een verhaal aan vooraf, maar voor nu vertel ik het verhaal van hoe hij achter een baan aanging, nadat hij afgestudeerd was in de game-design wereld. Hij solliciteerde bij verschillende bedrijven, over heel de wereld. En kreeg ook aanbiedingen, maar zijn voorkeur ging uit naar een bedrijf in Zweden.

Maar dat was meteen het hoogste doel voor hem, en er werd niet snel gereageerd. En hij moest wel een baan hebben! Eerst kwam een aanbod uit Valencia, maar dat sloeg hij toch maar af. Ondertussen solliciteerde hij in Düsseldorf. En daar kreeg hij meteen een reactie: eerst een skype-gesprek, toen een opdracht maken, toen een uitnodiging voor een hele dag langskomen….. en toen gebeurde het: er kwam bericht uit Zweden: of hij nog geïnteresseerd was. En ja, dat was hij zeker, maar Düsseldorf kwam ook wel heel erg dichtbij.

En je raadt het al: hij kreeg een mooi aanbod uit Duitsland, en hij moest beslissen voordat hij ook maar iets over de baan in Zweden wist. Hij vroeg mij: “Mama, wat moet ik doen?”

Ik had slechts één tegenvraag voor hem: “Speel je het spel om te winnen, of speel je om niet te verliezen?” En zijn antwoord was: “Ik speel absoluut om te winnen!”.  En toen was het ook meteen duidelijk wat hij moest doen! Als hij had gespeeld om niet te verliezen, had hij het mooie aanbod uit Düsseldorf aangenomen. Maar dan had hij nooit geweten of hij in Zweden aangenomen zou zijn.  Dus, met de spanning in zijn hart, besloot hij om het aanbod af te slaan. “De doodsteek voor je carrière”, zeiden sommigen. Maar de dag nadat hij het afgeslagen had, werd hij door Zweden uitgenodigd om een hele dag langs te komen. Dat werd ook een mooie dag, en hij kreeg er nog meer zin in.

Vervolgens werd hij 4 weken lang op de proef gesteld, want er werd niet meer gereageerd uit Zweden, behalve dat ze zeiden dat ze het erg druk hadden. Dat waren zenuwslopende weken, waarin hij de moed niet verloor, maar ook niet verder solliciteerde. Uiteindelijk nam hij zijn vriendin maar een paar dagen mee naar Texel, omdat het wel erg spannend werd. En op Texel kwam de verlossende mail: hij was aangenomen.

Momenteel zijn ze bezig om te emigreren. Wat ook nog gelukt is, is om een appartementje aan de kust te krijgen. En hij is dolblij, dat hij zijn hart gevolgd heeft en deze beslissingen allemaal genomen heeft.

Als je speelt om niet te verliezen, dan weet je niet wat het is om te winnen. Als je speelt om te winnen, dan maakt het niet uit of je wint of verliest. Dan “neem je je verlies” af en toe. Als hij “verloren” had, dan had hij de draad weer opgepakt, en had hij verder gesolliciteerd. Maar dan had hij er in ieder geval alles gedaan  om te winnen.

Weet jij of je een winnaar of een niet-verliezer bent? Hoe ver durf jij te gaan om je dromen waar te maken?

Durf je een coaching traject met mij aan te gaan, waarin je ontdekt waar je stip op de horizon ligt, en durf je er voor te gaan om die te bereiken? Neem dan contact met me op, en kom langs voor een gratis oriënterend gesprek. Of geef je op voor een workshop van 1 dag, waarin je al met enkele elementen uit de intensieve coaching kennis maakt. Meld je aan via de agenda pagina van deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven