5. Liefde & Angst

“Als het niet goed voor je is, dan is het dus slecht voor je, meer smaakjes zijn er niet…!” Dit is een gevleugelde uitspraak van mijn coach.

Ik ben het met haar eens. Mijn variant hier op is altijd: “Je handelt vanuit liefde, of je handelt vanuit angst. Er zit niks tussenin”. En zo kun je er nog wel een paar verzinnen: je wilt het, of je wilt het niet, je volgt je hart of je wijkt er vanaf, je denkt positief of je denkt negatief. Je kunt je eigen variaties hierop bedenken.

Het is de eeuwige dualiteit waar we in zitten. Een cliënt zei na afloop van een loopbaantraject tegen me: “Tineke, ik heb alles gehoord wat je zei, ik weet precies wat ik wil en ook wat ik moet doen om daar te komen, maar ik doe het niet en ik weet ook waarom ik het niet doe”. Dat getuigde in ieder geval van inzicht. Een maand later mailde hij me dat ‘ie ontslag had gekregen.

Als we het zelf niet doen, dan gebeurt er vaak iets van buitenaf, waardoor we er nog eens met de neus op gedrukt worden: volg je hart, want dat klopt!!

Ik zelf heb in mijn leven meestal wel mijn hart gevolgd, of mijn intuïtie, als je het liever zo noemt. Dat is echt niet gemakkelijk geweest, dus ik kan niet zeggen dat als je je hart maar volgt, het dan allemaal wel vanzelf gaat. Ik heb tegen adviezen van iedereen in beslissingen genomen waar ik financieel gezien niet blij van ben geworden. Had ik dat dan niet moeten doen? Dan had ik nu niet zo’n mooie praktijk gehad, dan was ik vast nog steeds ongelukkig geweest in loondienst, omdat ik niet mocht doen en zeggen wat ik wilde. Ik was te eigengereid voor loondienst, en zo zijn er velen met mij. Dus vanuit liefde voor mijzelf heb ik mijn angst opzij gezet en heb ik op mijn 49e ontslag genomen. Mijn man was op dat moment al langere tijd werkloos, we hadden een te duur huis gekocht in een te dure tijd, en we hadden 4 opgroeiende kinderen. Een slechtere tijd was niet denkbaar. En op het dieptepunt van alles moesten wij ons huis verkopen tegen een belachelijk lage prijs, waardoor we met een hele grote schuld kwamen te zitten.

Wij zijn niet de enigen die in zo’n situatie gezeten hebben. En natuurlijk werd ik midden in de nacht badend in het zweet wakker omdat ik niet meer wist hoe het verder moest….
Maar mijn man had daar een mooie truc op: “zeg elke keer als je die nare gedachten hebt weer tegen zo’n gedachte: oké, je bent er weer, ik heb je gehoord, en nu mag je vertrekken… Doe dat net zo lang tot je weer inslaapt. Uiteindelijk zijn de gedachten het zat en kun jij weer slapen”.

Dit is de beste truc die ik je kan geven: doe het, het werkt! Ik stopte mijn gedachten in een grote bol, en als die vol was, dan liet ik hem opstijgen en kwam er weer een schone te staan. We kunnen namelijk onze gedachten zelf kiezen. En inmiddels kies ik ervoor om positieve dingen te denken. Als ik in een dip zit, dan stel ik me voor hoe fijn het is om (bijvoorbeeld) een bloeiende zaak te hebben waarin ik echt impact heb, hoe gelukkig ik word van het geven van trainingen op mijn vakgebied, hoe heerlijk het zal zijn als er basisinkomen is ingevoerd, dat ik een prachtige open relatie heb met mijn man, ex-man en kinderen, dat ik andere mensen liefdevol tegemoet treed, etc. etc. Aan dit soort dingen denken, en ze ook opschrijven in een mooi boekje, werkt helend en zet je negatieve gedachten om, waardoor er een positieve energie kan stromen. Daardoor trekt je de dingen aan die je je jezelf toewenst. Misschien niet meteen morgen, maar uiteindelijk overwint de liefde de angst en gaat het in jouw leven ook weer stromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven