9. Stadsverlichting

Een aantal jaren geleden deden wij mee aan Stadsverlichting: een initiatief van Tijn Touber: in zoveel mogelijk huiskamers in Nederland een uur per maand tegelijkertijd mediteren voor Licht in de wereld. Hij schrijft hier zelf prachtig over in zijn gelijknamige boekje “Stadsverlichting”. (Hier te vinden.)

Kort geleden werd het idee weer nieuw leven ingeblazen bij ons. Ik kreeg het genoemde boek in handen, wat ik in één ruk uitlas. Wat een inspirerend boekje: alles wat je moet weten in het leven staat er in.

Wat ik niet wist, is dat er veel onderzoeken gedaan zijn naar het effect van groepsmeditaties op bijvoorbeeld criminaliteit in steden en regio’s. Het is de moeite waard om dit te lezen.

Ik weet wel, wat het effect van meditatie op een mens kan zijn. En ik weet ook, dat we zo vaak denken dat we er geen tijd voor hebben….

Maar ja, je hoeft geen uur te mediteren om tot rust te komen. Sommige hele simpele oefeningen kun je in de rij bij de supermarkt doen. Eentje daarvan, die ik zelf graag inzet, is de hartcoherentie-meditatie. Het hart heeft, volgens onderzoekers, de grootste magnetische straling. Het veld rondom het hart is zo’n 5.000 keer sterker dan het veld rondom de hersenen. Het hart stuurt dan ook in veel gevallen het brein aan, en niet andersom. Vooral gevoelens, emoties en intenties uit het hart leiden tot helderheid, focus en coherentie.

Ook in oude geschriften wordt vaak gesproken over de ‘taal van het hart’, die het universum leidt. Hoe fijn zou het zijn als we vanuit ons hart konden leven, en niet meer hoefden te luisteren naar die 120.000 gedachten die ons elke dag weer bestoken. En stel je eens voor, dat we onze gedachten zouden kunnen fixeren op 1 ding, in plaats van overal naar toe te schieten.

Met behulp van simpele technieken is dit dagelijks in te zetten en dus te leren. Ik wil je hier een paar geven:

Hartcoherentie-meditatie:

  • Concentreer je op je hart
  • Visualiseer dat je door je hart ademt
  • Roep een positief gevoel van waardering, liefde, geluk en dankbaarheid op
  • Hou dat gevoel vast, terwijl je dit naar jezelf en anderen uitstraalt
  • Als je gedachten afdwalen, keer dan terug naar de hartademhaling en begin opnieuw

Focus:

  • Richt je aandacht op één vast punt, bijvoorbeeld een nagel van je vinger of de vlam van een kaars
  • Blijf daar heel gericht naar kijken, en concentreer je op dat punt
  • Als je gedachten afdwalen, herinner jezelf er dan aan dat je naar iets aan het kijken was en richt je aandacht opnieuw
  • Als je dit vaker doet, dan zul je merken dat je minder afgeleid wordt als je met iets bezig bent

Tenslotte: je bent welkom bij de Stadsverlichtingsavonden in ons huis, elke 2e zondag van de maand, om 20.00 uur. Om 19.45 uur kun je binnenlopen. Na afloop drinken we een kopje thee en wordt er eventueel nagepraat. Een mailtje naar t.veenstra@kernkracht10.nl is wel handig om te weten op hoeveel deelnemers we kunnen rekenen. Het adres is:

Kasteeltje De Wildbaan, Spankerenseweg 16, 6974 BC in Leuvenheim. Zie de routebeschrijving elders op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven