3. Je ware zelf en het ego (1)

Er zijn momenten waarop ik mij heel goed voel: liefdevol, vol vertrouwen, zorgeloos. Dan voel ik mij anders dan op de momenten dat mijn ego de boel saboteert. Dan voel ik me vrij om te zijn wie ik wil zijn.

Het ego is iets raars. Het zijn al die stemmen in jezelf die zeggen: “zie je nou wel, ze begrijpen je toch niet, niemand luistert naar je, dat is voor jou niet weggelegd, je bent klein en nietig, wie denk je wel niet dat je bent?”

Ga maar door… en vul het aan: “Als ze niet naar me luisteren, dan ben ik niks waard; als ik niks waard ben, dan ga ik me nog meer uitsloven; als ik dat doe dan raak ik mezelf kwijt; als ik mezelf kwijt ben dan ben ik niemand meer….”. En alle variaties die hierop mogelijk zijn. En daarmee zeggen we vaak tegen een ander: jij moet ervoor zorgen dat ik me iemand voel (door me te zien, te horen en te waarderen). Ofwel: de ander moet ons tekort opvullen, terwijl we zelf niet eens weten wat ons tekort is (laat staan dat de ander dat weet, die overigens ook met een tekort zit). Geen wonder dat de ander je gaat teleurstellen. En dan komt de beschuldigende vinger….:  “jij ziet mij niet, jij neemt mij niet serieus, etc. “

 

Je ware ik

We moeten ons eigen tekort dus eerst ontdekken en dan onszelf helen. Dit is een heel proces en we moeten soms vaak heel veel meemaken om te kunnen begrijpen dat we ons eigen tekort weerspiegeld zien in de ander.

De ander doet en handelt vanuit een eigen achtergrond, een eigen verleden. Soms bewust, soms onbewust van zijn eigen drijfveren en verlangens.

Ik ga ervan uit dat “de ander” nooit opzettelijk iets doet om mij te kwetsen. Het kan wel zijn dat ik enorm geraakt word door wat iemand doet of zegt (of juist niet doet). Op dat moment wordt er in mij iets geraakt, wat nog geheeld moet worden. De ander laat mij dus zien waar ik nog aan moet werken en ik zou hem kunnen beschouwen als mijn leermeester.

Het vereist nogal wat oefening en zelfreflectie om degene die je (diep) gekwetst heeft te kunnen beschouwen als je leermeester. Voor nu nodig ik je uit om in je boekje op te schrijven waar jij tegen aan loopt bij anderen. Wanneer voel je je gekwetst, in de steek gelaten, gefrustreerd, boos? Schrijf het allemaal op, en ga ook opschrijven wat de ander allemaal zou moeten doen om jou gelukkig te maken.

In de volgende blog vertel ik je wat je hier vervolgens mee kunt doen.

Terug naar boven