11. Focus

FOCUS

Wij, mijn man en ik, oriënteren ons op een andere auto. Het model is bekend: een Ford Focus. Verder hadden we al een paar dingen in ons hoofd waar hij aan moest voldoen, zoals het bouwjaar, de prijs, een trekhaak, cruise control….

Dus ik ging eens bellen met de dealer met wie we al eerder zaken hadden gedaan. Ze hadden één auto die in aanmerking zou komen, maar die was helaas al verkocht. Hij zou mij een paar alternatieven doorsturen. Zo gezegd, zo gedaan.

Er kwamen 4 opties. Geen enkele voldeed helemaal aan alle eisen. Maar ja, wat wij wilden was bijna onmogelijk, een speld in een hooiberg, zeker voor de prijs gecombineerd met het bouwjaar.

Ik zat er tijdens een autoritje op weg naar huis over na te denken, toen ik mij realiseerde: maar we gaan voor een FOCUS. Laten we dan ook echt focussen en precies omschrijven wat we willen. Ik zette het heel precies op een rijtje, inclusief maximale kilometerstand, bouwjaar, prijs en de accessoires die er in moesten zitten. Verder bedacht ik als toetje dat de kleur wel blauw mocht zijn. Ik visualiseerde voor me dat ik al helemaal in ‘mijn’ auto zat, voelde hoe hij over de weg zoefde en hoe blij ik ermee was.

Precies 5 minuten nadat ik thuis was ging de telefoon: de dealer aan de lijn. Of er nog iets bij zat bij wat hij mij gestuurd had. Ik zei toen: “Nee, we focussen helemaal op….”, en ik noemde mijn eisen. Toen ik uitgepraat was zei hij: “Die heb ik voor je. Hij is net binnen gekomen. Het is wel een blauwe…”

Voor mij is dit een voorbeeld van de macht van creëren/manifesteren: haarscherp voor je zien hoe je het wilt hebben en geen duimbreed toegeven. Dan heb je alleen nog maar oog voor wat je wilt en al het andere is niet meer in je blikveld. De inspanning die je levert zit helemaal in het focussen op je doel. Net zoals in de Mahabharata de beste boogschutter, Arjuna, zich helemaal fixeert op het oog van de vogel die hij moet raken. Hij ziet niets anders dan alleen maar het oog. Als hij de pijl afgeschoten heeft, kan hij ontspannen, want dan is het werk gedaan en kan hij loslaten of de pijl wel of niet het doel treft. Maar dat is niet belangrijk meer, daar heeft hij dan geen invloed meer op.

Zo is het met alles in ons leven. Het enige waar we invloed op hebben zijn onze gedachten. Die kunnen we sturen in de richting van wat we willen, of we kunnen ze laten afdwalen naar alle mogelijke uitkomsten die we niet willen. En wat we ook kunnen doen is ze ombuigen. Als we ons druk zitten te maken over van alles en nog wat, of het nu al gebeurd is of dat het alleen nog maar een doembeeld is, dan kunnen we op het moment dat we dit beseffen “stop” zeggen tegen onze gedachten. En vervolgens gaan fantaseren over hoe we het wél zouden willen hebben. We vangen twee vliegen in één klap: ons leven wordt er leuker door, èn we krijgen in de  schoot geworpen wat we gewenst hebben.

Het gaat niet altijd zo snel als in het voorbeeld van de auto. Op sommige dingen heb ik jaren moeten wachten. Op mijn kantoor bijvoorbeeld 8 jaar! Maar dan heb ik ook wel een kasteel. En nu gaan we  lekker een proefrit maken in onze ‘nieuwe’ auto! Die kwam gelukkig wél snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven